Verstappen behoudt kalmte te midden van Albert Park chaos: ‘Wist dat ik kon terugvechten’

Crashes, rode vlaggen, herstarts, geklaag en gejuich. De Grand Prix van Australië zat vol drama en onverwachte wendingen. Eén ding was echter niet verrassend: Max Verstappen kwam als eerste over de finish, gevolgd door Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

Na de race, die maar liefst tweeënhalf uur duurde, was er weinig tijd voor sentimentele overpeinzingen over het prachtige podium met drie wereldkampioenen. De opwinding over het chaotische verloop van de race was daarvoor nog te groot.

Er werd voornamelijk gesproken over beslissingen van de wedstrijdleiding en over regels die mogelijk aangepast zouden moeten worden. Verstappen omschreef de race, die drie keer werd stilgelegd met een rode vlag, als een rommeltje.

“Het was erg chaotisch vandaag”, aldus de regerend wereldkampioen die voor het eerst de GP van Australië won. “Ik weet niet wat ik moet denken van al die rode vlaggen. De tweede leek mij overbodig. Als je die rode vlag niet geeft, heb je ook niet al die herstarts en de crashes die daaruit voortvloeien.”

Rust bewaren

Wat opviel in Melbourne, naast alle reglementaire stress, was de kalmte die Verstappen constant wist te behouden. Zelfs toen hij slecht van start ging en direct werd ingehaald door Mercedes-coureurs Hamilton en George Russell, hield hij het hoofd koel.

“Mijn eerste start was verschrikkelijk”, zegt Verstappen. “Ik was voorzichtig bij de manoeuvre van Hamilton. Ik wist dat ik een snelle auto had en kon terugvechten, dus het belangrijkste was om op dat moment de auto heel te houden.”

Deze behoudende strategie van Verstappen werkte perfect. Met wat geluk nam hij de tweede plaats over van Russell, waarna hij geduldig wachtte om Hamilton van de koppositie te beroven.

Na het veroveren van de koppositie, verdedigde Verstappen deze met succes bij de derde herstart, waardoor hij de overwinning veiligstelde.

Ook van zijn uitglijder in ronde 48, toen hij plotseling van de baan schoot en in het gras belandde, raakte Verstappen niet van slag. “Ik heb Melbourne een dienst bewezen”, grapte hij. “Het gras is alvast gemaaid.”

Hamilton verrast

Hamilton gaf tijdens de testdagen in Bahrein al aan zich totaal niet op zijn gemak te voelen in zijn nieuwe Mercedes. In Albert Park leek het echter allemaal vrij goed te gaan met wat hij in die auto liet zien. De kwalificatie verliep uitstekend en ook in de race oogde Hamilton sterk.

“Ik had dit echt niet verwacht”, zei de Brit. “