Grand Prix kijken: tips en tricks voor een ultieme kijkervaring

Liefhebbers van de Grand Prix opgelet: hoewel je waarschijnlijk het liefst bij iedere fysieke race aanwezig zou zijn, is dit in de praktijk voor vrijwel niemand (behalve de deelnemers en hun team) haalbaar. Toch wil je wel zoveel mogelijk van de races van de Grand Prix meekrijgen. 

Wat doe je dan? Zorgen dat je toegang hebt tot streamingdiensten via waar je de races kunt bekijken. Er zijn verschillende manieren om de GP te volgen. We raden je aan om met een VPN de Formule 1 te bekijken. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Waar kun je de Grand Prix volgen in Nederland?

De nieuwste race van legende Max Verstappen bekijken? In Nederland is dat mogelijk via aanbieder Viaplay, een betaalde service waar je de races kunt volgen. Viaplay is dé dienst in Nederland met de rechten voor de F1. Bij deze dienst kun je ook terecht voor andere sporten, zoals darts en voetbal. Ook vind je er allerlei series en films. Het enige nadeel is dat je iedere maand een bedrag moet betalen om de Grand Prix te volgen. Er zijn weliswaar regelmatig aanbiedingen beschikbaar, maar eerlijk is eerlijk: niet iedereen zit erop te wachten om vast te zitten aan zo’n betaald abonnement dat toch al 15,99 euro per maand is (december 2023).

In dat geval is het goed om te weten dat je ook op een andere manier naar de Grand Prix kunt kijken, namelijk met behulp van het installeren van een VPN. Voor een VPN-abonnement moet je iedere maand ook wat betalen, maar dit bedrag ligt een stuk lager dan een abonnement op ViaPlay. Het grote voordeel van een VPN is namelijk dat je er toegang meer krijgt tot allerlei gratis legale streamingdiensten uit het buitenland. Als Nederland het zelf niet aanbiedt, dan moet je maar de grenzen over om gebruik te kunnen maken van dit soort gratis diensten. Hoe handig is dat?

Zo werkt een VPN wanneer je de Grand Prix wil kijken

Een VPN aanschaffen en instellen is dus ideaal wanneer je de Formule 1 op de voet wil volgen. Zo’n VPN zorgt voor een beveiligde en anonieme internetverbinding die versleuteld is. Dat betekent dat niemand, zelfs je provider niet, kan zien wat je allemaal online doet. Zo kun je anoniemer en veiliger internetten, iets wat in tijden van een stijgend aantal gevallen op het gebied van cybercrime een erg fijn idee is. Bij het activeren van je VPN stel je namelijk een land in vanuit waar je wil internetten, zodat je IP-adres verandert in een IP-adres van dat land. Niemand weet wie of waar je bent.

Dat heeft diverse voordelen voor liefhebbers van de Grand Prix, want dit betekent dat je browser denkt dat je ergens in een ander land bent. Je raadt het voordeel al: dat houdt in dat je gebruik kunt maken van gratis streamingdiensten uit het buitenland. Er worden in het buitenland namelijk allerlei kosteloze diensten aangeboden, weliswaar met commentaar in een andere taal. Wanneer je dat geen probleem vindt (ook wel lekker rustig toch?) is het zeker een aanrader om je eens te verdiepen in het aanschaffen van een VPN om de Grand Prix te kijken. Je kunt de VPN op verschillende devices gebruiken en activeren waar je maar bent!

Stappenplan om de Grand Prix met een VPN te kunnen kijken

Wanneer je nog nooit een VPN hebt gebruikt of geïnstalleerd, is het goed om te weten hoe dat moet. Het is gelukkig erg eenvoudig om zo’n verbinding op te zetten. Volg het handige stappenplan hieronder en je kijkt binnen no time naar een Grand Prix naar keuze:

  1. Ga op zoek naar een betrouwbare VPN-aanbieder. Er zijn er meerdere waar je een VPN af kunt sluiten. Volgens ervaringsdeskundigen van VPNgids is Surfshark een echte aanrader om de Formule 1 mee te bekijken. Deze VPN is betrouwbaar en heeft een goede prijs.
  2. Download de app van de aanbieder en installeer waar nodig de software van de VPN. Het fijne voordeel van een VPN is dat je het kunt gebruiken op een apparaat naar keuze, zoals je smartphone en tablet, maar ook op je laptop. Maak een account aan waar je op in kunt loggen.
  3. Wil je de Formule 1 volgen? Start de app en selecteer een VPN-server in het land waar de gratis streamingdienst te vinden is. Een goede gratis streamingdienst is bijvoorbeeld de SRF-stream in Zwitserland. Om deze stream te bekijken, moet je dus een VPN-server in Zwitserland selecteren. Deze stream werkt dus alleen als je IP-adres Zwitsers is.
  4. Zodra je je VPN hebt geactiveerd, moet je de website van de SRF-stream openen. Goed om te weten: de races van de Formule 1 worden meestal op SRF 1 of SRF Zwei uitgezonden. Wanneer je de races aan het kijken bent, merk je niks van de VPN. Die draait gewoon op de achtergrond.

Voordelen van een VPN voor het kijken van de Grand Prix

Het grote voordeel van een VPN aanschaffen en inschakelen, weet je inmiddels wel: je krijgt toegang tot gratis streamingdiensten in het buitenland. Zonder VPN heb je te maken met geobeperkingen, waardoor je de buitenlandse streams niet kunt bekijken. De VPN zorgt ervoor dat je locatie als het ware verandert, waardoor je dergelijke geografische blokkades kunt omzeilen. Ideaal voor liefhebbers van de Formule 1 dus! Er zijn daarnaast nog veel meer voordelen te vinden van een VPN voor het kijken van de Grand Prix. Wat veel mensen niet weten, is dat een VPN de internetverbinding thuis soms kan verbeteren.

Dat is het geval wanneer je internetprovider zogeheten bandbreedtebeperkingen heeft opgelegd. Er zijn een paar providers die dat doen voor bepaalde diensten, zoals streamingdiensten, omdat deze veel verbruiken. Je kunt ze zonder VPN wel gebruiken, maar in dat geval kan het zijn dat je meer last hebt van langzaam ladende websites en video’s die moeten bufferen. Met een VPN merk je daar niks meer van, omdat een VPN zorgt voor een stabiele verbinding waarbij de snelheid wordt verbeterd. Ook handig: een VPN biedt een extra beveiligingslaag waardoor je veiliger kunt internetten. Dat is vooral prettig wanneer je wel eens gebruik maakt van openbare netwerken om de Formule 1 te streamen. Kortom: alleen maar voordelen aan het gebruiken van een VPN bij het kijken van de Grand Prix.