F1-teams pleiten gezamenlijk voor twee kwalificatierondes tijdens sprintrace-weekenden

Formule 1-teams willen graag een aanpassing zien in de opzet van grands prix waar sprintraces plaatsvinden. Alle renstallen zijn het er unaniem over eens dat er een kwalificatieronde moet zijn voorafgaand aan de sprintrace.

Teamleider Frédéric Vasseur van Ferrari geeft aan dat alle tien de Formule 1-renstallen deze verandering steunen. De internationale autosportfederatie FIA moet de wijziging nog goedkeuren.

In de afgelopen jaren bepaalde de uitslag van de sprintrace de startopstelling voor de zondagse race. De teams willen nu echter twee afzonderlijke kwalificatierondes: één op vrijdag voor de zondagse race en één op zaterdag voor de sprintrace van diezelfde dag. In deze korte race ontvangen de eerste acht coureurs punten voor het wereldkampioenschap.

Dit seizoen worden er bij zes GP’s ook sprintraces van 100 kilometer gehouden. De eerste staat eind deze maand gepland in Azerbeidzjan. De andere sprintraces vinden plaats in Oostenrijk, België, Qatar, de Verenigde Staten (Austin) en Brazilië.

‘Eensgezindheid onder teams’

“Ik denk dat alle teams voor één keer op dezelfde lijn zitten, wat vrij uitzonderlijk is”, aldus Vasseur tijdens een Zoom-gesprek met internationale media. “Ik vind het een interessant format. Ik ben geen groot fan van de tweede vrije training. Die is soms een beetje saai.”

“Het is een goede beslissing om het weekend wat dynamischer te maken. In het voetbal ga je ook niet een dag voor de wedstrijd de training in het stadion op televisie kijken. We zijn waarschijnlijk de enige sport ter wereld die een trainingssessie op tv uitzendt.”