De cruciale rol van vader De Vries in Nycks racecarrière: ‘Hij zette zijn eigen carrière opzij’

In de pitstraat van Circuit Zandvoort herinnert Jeroen Bleekemolen zich een bijzonder moment uit de jaren negentig. Tijdens de Masters of Formula 3, destijds een van de belangrijkste races van het jaar in Zandvoort, reed er een driewieler de pitbox binnen.

Aan het stuur zat een jong ventje. “Brutaal, maar slim”, beschrijft Bleekemolen hem. “Dat was Nyck, die kwam kijken hoe alles werkte en high fives uitdeelde aan de monteurs.”

Een hechte racefamilie

De families De Vries en Bleekemolen kennen elkaar al lang. Nycks vader, Hendrik-Jan de Vries, was ook coureur en reed voor Team Bleekemolen, het raceteam van Michael Bleekemolen, Jeroens vader.

In de top van de Nederlandse autosport zijn er veel vader-zoonrelaties, zoals het wereldberoemde duo Jos en Max Verstappen.

Maar ook die jongen op zijn driewieler in de pitbox heeft zijn droom waargemaakt. Vorig jaar maakte Nyck de Vries zijn debuut in de Formule 1, en dit seizoen is hij een van de twintig vaste coureurs op de grid.

“Het is misschien niet zo bekend, maar net als de Verstappens zijn de De Vries’ duidelijk een racefamilie”, zegt Michael Bleekemolen.

Jeroen voegt toe: “Een paar jaar na zijn avontuur op de driewieler begon Nyck met karten. Hij was al vroeg een slim ventje. Hij leerde snel meerdere talen en begreep het spelletje. Autosport draait om strategie, nadenken, ondanks de hoge snelheden. Je moet veel dingen tegelijk kunnen doen, en daarin was hij al snel heel goed.”

Samen door Europa in een busje

Net als Verstappen leerde De Vries veel van zijn vader. Toewijding is het sleutelwoord voor het duo Nyck-Hendrik-Jan.

“Nyck en zijn vader trokken samen door Europa in een busje met een paar karts achterin”, vertelt Jeroen. “Ze zijn jarenlang dag en nacht onderweg geweest om uiteindelijk de Formule 1 te bereiken.”

“Je kon zien dat ze er samen voor gingen. Dat is bij Jos en Max natuurlijk uitgegroeid tot een succesverhaal, maar bij Nyck is het niet anders.”

Volgens Bleekemolen junior was het talent van De Vries belangrijk, maar mag de rol van zijn vader niet worden onderschat.

“Nyck is echt opgegroeid in de autosport. Dankzij zijn vader heeft hij van jongs af aan alles meegekregen. Hendrik-Jan heeft zelfs zijn eigen carrière stopgezet om Nyck te begeleiden en te ondersteunen. Dat is natuurlijk een enorme opoffering, maar het heeft zijn vruchten afgeworpen.”