Verstappen domineert openingsrace Formule 1-seizoen in Bahrein

Hoewel er nog 22 races te gaan zijn, heeft Max Verstappen met een indrukwekkende overwinning in de Grand Prix van Bahrein duidelijk gemaakt dat hij de topfavoriet is voor de wereldtitel in het nieuwe Formule 1-seizoen.

De regerend wereldkampioen en tweevoudig winnaar ondervond geen enkel probleem tijdens de eerste race van het jaar. Hij was duidelijk in een andere klasse en behaalde voor het eerst in zijn carrière de overwinning in de openingsrace.

Nyck de Vries, de andere Nederlandse coureur in de topklasse van de autosport, begon vanaf de negentiende positie en reed een solide race. Helaas leverde dit de AlphaTauri-coureur geen WK-punten op. Hij eindigde zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1 op een respectabele veertiende plaats.

Het seizoen begon uitstekend voor Red Bull Racing, aangezien Verstappen op het podium werd vergezeld door zijn teamgenoot Sergio Pérez. Fernando Alonso van Aston Martin eindigde als derde. Ferrari-coureur Charles Leclerc reed lange tijd op die positie, maar viel in de slotfase uit met motorproblemen.

Leclerc verliest tweede plek bij start

Verstappen, die vanaf pole position startte, behield de leiding bij de start. Pérez moest de tweede plaats afstaan aan Leclerc, maar de Ferrari-coureur kon Verstappen niet bijhouden.

Na slechts twee ronden had de Nederlander al een voorsprong van twee seconden, die gestaag toenam. Al snel besloot Verstappen vooral zijn banden te sparen en richtte hij zich niet meer op snelle rondetijden.

Na 15 van de 57 ronden maakte Verstappen zijn eerste pitstop, waardoor hij de leiding kortstondig moest afstaan aan Pérez. Een ronde later ging ook de Mexicaan naar binnen voor nieuwe banden, waarna Verstappen de eerste plaats weer overnam.

Met een voorsprong van meer dan tien seconden op Leclerc en Pérez hoefde Verstappen zich geen zorgen te maken. De Monegask en de Mexicaan hielden vooral elkaar in de gaten en in de 25ste ronde nam de Red Bull-coureur de tweede plaats over na een inhaalactie met DRS.

Leclerc valt uit

Met nog zestien ronden te gaan, zag Leclerc zijn vrijwel zekere podiumplaats verdwijnen door een motorprobleem. De race werd kortstondig geneutraliseerd met een virtuele safetycar, waarna er een spannende strijd om de derde plaats ontstond.

Bekijk de reacties van de teambazen van Red Bull, Ferrari en Aston Martin.

Veteraan Alonso veroverde in zijn twintigste seizoen in de Formule 1 die laatste podiumplek, na indrukwekkende inhaalacties ten opzichte van Carlos Sainz en zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.