Verstappen maakt indruk met tweede plaats en snelste ronde in Jeddah, Pérez triomfeert

Wanneer Max Verstappen niet aan kop rijdt, kan F1-team Red Bull altijd nog rekenen op Sergio Pérez. De Mexicaan startte tijdens de Grand Prix van Saudi-Arabië vanaf de poleposition en wist de race te winnen.

Verstappen maakte indruk met een indrukwekkende inhaalrace vanaf de vijftiende startpositie en eindigde uiteindelijk als tweede. Nyck de Vries, de andere Nederlander in de Formule 1, begon als achttiende en finishte op de veertiende plaats.

Alonso eindigt als derde na tijdstraf en beroep

Fernando Alonso uit Spanje finishte als derde. Na de ceremonie werd hij echter door een tijdstraf teruggezet naar de vierde plaats, waardoor George Russell opschoof naar de derde plek. Het team van Alonso ging echter in beroep tegen deze beslissing en kreeg gelijk.

De straf werd enkele uren na de race teruggedraaid, waardoor de Spanjaard alsnog zijn honderdste Formule 1-podiumplaats kon vieren.

Voor Pérez betekent dit de vijfde Grand Prix-overwinning in zijn carrière. De Mexicaan hoopte de leiding in het WK-klassement over te nemen van Verstappen, maar de regerend wereldkampioen wist dit te voorkomen door in de slotfase alsnog de snelste ronde te rijden en daarmee een extra punt te verdienen.

Pérez staat nu nipt tweede in het WK-klassement, terwijl Alonso de derde plaats inneemt in de strijd om de wereldtitel.

Na eerder deze week last te hebben gehad van buikgriep, een gebroken aandrijfas tijdens de kwalificatie en een start vanaf de vijftiende plaats, begon Verstappen op de racedag in Saudi-Arabië aan een indrukwekkende inhaalrace.

Het zou zeker geen eenvoudige opgave worden om terug te komen op het razendsnelle stratencircuit van Jeddah, waar inhalen niet overal even gemakkelijk is. Desondanks wist Verstappen, na een wat voorzichtige start, al snel posities terug te winnen. Na 18 van de 50 ronden reed hij al op de vierde plaats. Voor hem bevonden zich nog George Russell, Alonso en Pérez.

Safety car

De race nam een wending toen Lance Stroll zijn Aston Martin aan de kant moest zetten vanwege een defecte rechtervoorband. De safety car kwam de baan op en het deelnemersveld kwam dichter bij elkaar. Dit was nadelig voor Pérez, die tot dan toe een sterke race reed en een flinke voorsprong had opgebouwd. Voor Verstappen was dit echter goed nieuws, aangezien hij onverstoorbaar bezig was met zijn inhaalrace.

Kort nadat de safety car het circuit weer had verlaten, wist Verstappen zowel Russell als Alonso in te halen. Pérez had echter al een flinke voorsprong opgebouwd van meer dan vijf seconden.

Verstappen herhaalde hiermee zijn prestatie van vorig jaar op het circuit van Spa, waar hij vanaf de veertiende startpositie wist terug te komen en de race te winnen.