Nieuwe structuur voor sprintraces in Formule 1 vanaf dit weekend

De Formule 1-teams hebben hun wens in vervulling zien gaan. De structuur van de grands prix met een sprintrace wordt met onmiddellijke ingang aangepast.

Vanaf de Grand Prix van Azerbeidzjan dit weekend is de uitslag van de sprintrace niet langer bepalend voor de startopstelling van de zondagse race. Beide races zullen nu hun eigen kwalificatiesessie hebben.

Dit is gebeurd op uitdrukkelijk verzoek van alle teams.

De kwalificatie voor de zondagse race vindt nu al op vrijdagmiddag plaats, na de eerste vrije training. De zaterdag begint met de kwalificatie voor de sprintrace, de zogenoemde Sprint Shootout, gevolgd door de korte race later op de dag waarin de eerste acht coureurs ook WK-punten kunnen verdienen.

Minder trainingstijd, meer actie

“Door de veranderingen hebben we nu drie dagen competitie in plaats van de twee dagen onder normale omstandigheden”, aldus de autosportfederatie FIA.

De aangepaste opzet zorgt dus voor meer actie, maar dit gaat wel ten koste van de trainingstijd en dus de uren waarin nog aan de afstelling van de auto’s kan worden gewerkt. Toch waren alle teams voorstander van deze veranderingen.

De nieuwe structuur is van toepassing op zes raceweekenden. Naast Bakoe, wordt er ook in Oostenrijk, België, Qatar, de Verenigde Staten (Austin) en Brazilië volgens de nieuwe regels geracet.