Verstappen behaalt snelste tijd in chaotische oefensessie in Bakoe, De Vries eindigt verrassend op zesde plaats

Max Verstappen heeft de snelste tijd neergezet tijdens een rommelige vrije training voor de GP van Azerbeidzjan, met Ferrari-rijder Charles Leclerc en Red Bull-collega Sergio Pérez vlak achter hem. Nyck de Vries zorgde voor een verrassing in Bakoe door een indrukwekkende zesde tijd te realiseren.

Introductie nieuw sprintraceformat

Dit weekend wordt het veelbesproken, gloednieuwe sprintraceformat geïntroduceerd. Dit houdt in dat er slechts één vrije training plaatsvindt. Vanmiddag staat de kwalificatie voor de race van zondag op het programma, terwijl zaterdag volledig in het teken staat van de sprintrace.

De enige oefensessie is voor de teams de enige gelegenheid om de auto’s en de coureurs optimaal voor te bereiden op het uitdagende stratencircuit van Bakoe. Er was dus eigenlijk geen tijd voor fouten of ongelukken.

Ongelukken tijdens de training

Maar slechts een kwartier na de start van de training stond Pierre Gasly naast een rokende en brandende auto, had Yuki Tsunoda een band eraf gereden, was Carlos Sainz tegen de muur gebotst en was Kevin Magnussen gecrasht.

Zoveel voor de gewenste ideale voorbereiding op een druk raceweekend.

Na een onderbreking van ongeveer tien minuten, waarin vooral veel moeite werd gedaan om de rokende Alpine van Gasly te blussen, was er nog een half uur om te trainen.

Verstappen en De Vries presteren goed

In dat half uur verbeterden Pérez en Ferrari-rijder Leclerc de tijd van Verstappen. Fernando Alonso, die uitblonk in de eerste weken van het seizoen, moest vanuit de pitstraat toekijken vanwege een technisch probleem.

In zijn allerlaatste ronde wist Verstappen toch weer onder de tijden van Leclerc en Pérez te duiken. De Vries behield de zesde tijd en zal met een goed gevoel de kwalificatie ingaan, die om 15.00 uur van start gaat.