FIA betreurt pitstraat-incident tijdens GP Azerbeidzjan, Ocon enorm geschrokken: ‘Dit moet veranderen’

De internationale autosportfederatie FIA is teleurgesteld over een voorval in de pitstraat tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Esteban Ocon kwam aan het einde van de race de pitstraat binnen, maar verschillende monteurs en fotografen waren hiervan niet op de hoogte. Ocon wist op het nippertje een botsing te vermijden.

Verscheidene personen moesten zich haastig uit de voeten maken toen de Alpine van Ocon onverwacht aan kwam rijden. Uiteindelijk liep het net goed af, maar het was een zeer krappe situatie.

De monteurs en fotografen waren kort voor het einde van de race al bezig met de voorbereidingen voor de festiviteiten rond het podium in de pitstraat. Echter, Ocon had zijn verplichte pitstop nog niet voltooid en moest volgens de regels nog een stop maken. Dit was niet ingecalculeerd.

In de onderstaande tweet is vanuit Ocons auto te zien hoe krap het was:

“We hebben het incident zorgvuldig onderzocht en alle procedures doorgelicht”, verklaarde de wedstrijdleiding in een verklaring. “Deze moeten worden herzien om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.”

De wedstrijdleiding heeft mogelijk niet tijdig gecommuniceerd over de naderende Ocon naar de verantwoordelijken in de pitstraat. Aan de andere kant had racedirecteur Niels Wittich na de GP van Australië al gewaarschuwd dat niemand voor het einde van de race over de hekken de pitstraat in mocht klimmen.

Ocon geschrokken

Ocon was niet blij met het incident, zo vertelde hij aan Viaplay. “Ik schrok me echt rot. Ik begrijp niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dit had een enorm ongeluk kunnen veroorzaken en dit moet veranderen.”

Red Bull-teambaas Christian Horner sprak zich ook uit over de situatie. “Esteban had het volste recht om in de laatste ronde zijn pitstop te maken. Dit is iets waar de FIA aan moet werken.”

De FIA publiceerde kort na de race een verklaring waarin een onderzoek werd aangekondigd.